Trabzon'da Su Faturalarında ÇÖP TESİSİ Vurgunu

Trabzon ve Rize İlleri Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (TRABRİKAB) tarafından yaptırılan Araklı Taşönü Katı Atık Entegre ve Bertaraf Tesisi Rize'den ve Trabzon'dan toplanıp tesise gelen çöpleri işleyemediği için Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan kararla tesisi işleten firmaya ödenecek para, vatandaşın su faturalarına yansıtılmaya başlatılmıştı. Vatandaşların gösterdiği tepkiye cevap veremeyen büyükşehir belediyesi faturalara hem ilçe belediyesi  hem de büyükşehir belediyesi  katı atık bedeli adı altında 2 ayrı kalemde ücret almaya devam ediyor.

Sosyal medyada paylaşılan Araklı'da bir işyerine ait su faturasında 15 m3 kullanılan 145 tl'lik su faturasına;
- İlçe Belediyesi ÇTV ve Katı Atık Toplama Bedeli adı altında sabit tutar olarak 165,90TL,
- Büyükşehir Belediyesi ÇTV Katı Atık Bertaraf Bedeli adı altında yine sabit tutar olarak 331,79TL  ilave ücret alınıyor.

145 TL'lik su faturası KDV, Vergiler, Bakım Parası, ÇTV, Katı Atık Bedelleri Dahil 661 TL oluyor ve vatandaşın bu tutarı ödemesi isteniyor.



Araklı'da  Sıfır Atık’ mottosu ile yola çıkılan, dünya standartlarında Türkiye’nin ilk entegre katı atık bertaraf tesisi olan Taşönü Katı Atık Entegre ve Bertaraf Tesisi ne yazık ki çalıştırılamıyor. Rize ve Trabzon'dan gelen çöpler lotlarda vahşi depolanıyor. Sözde çöpten gazlaştırma yoluyla 35 bin hanenin elektrik enerjisini karşılayacak, 650 kişi istihdam edecek 60 milyon dolara mal olan sözde tesis ülkemizin en büyük ve modern tesis olma özelliğini taşıyordu! Vahşi depolanan çöplerin kokusu Araklı ilçe merkezinden hissedilmeye başlandı.  1,5 milyon nüfusa hizmet etme kapasitesi ile  çalışan sözde modern tesisin etrafa yaydığı koku giderilecekti. Bakanların, milletvekillerinin, bürokratların, yerel yöneticilerin verdiği sözler, çöp tesisi civarındaki fındık bahçelerindeki ağaçların dallarına takıldı! Tıpkı martıların fındık bahçelerine bıraktıkları çöpler gibi!